Sammen skaber vi GRØNNE bygninger med fokus på vand- og energiforbruget. Vores målere og sensorer giver data til SMART ejendomsdrift. Sensorer, der er med til at sikre, at der ikke opstår skimmelsvamp, giver SUNDE bygninger.
Laros har gennem 30 år ydet professionel administration, rådgivning og ejendomsservice til ejerforeninger i hele Danmark. Vi har nogle af de bedste systemer og processer i branchen. Vores kunder siger, at vi har den bedste service. Kontakt os og hør, hvordan vi kan hjælpe både bestyrelse og medlemmer i din ejerforening.

Den 5. juni 2014 trådte den nye målerbekendtgørelse i kraft. Ifølge bekendtgørelsens § 6, stk. 2 skal der inden den 31. december 2016 installeres målere til måling af forbruget af varmt vand i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed, hvis det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt. Kravet udspringer af Energieffektiviseringsdirektivets artikel 9 og det omfatter blandt andet udlejningsejendomme og foreningsejendomme.

Ifølge bekendtgørelsen påhviler det bygningsejeren - herunder andelsbolig- og ejerforeningen - at dokumentere, hvor vidt betingelserne om målernes rentabilitet er til stede. En fejlvurdering kan medføre bødestraf, jf. § 12, stk. 2 i bekendtgørelsen.

 

Ny vejledning, VEJ nr. 11032 af 18/11/2015.

Der er nu endelig kommet en vejledning vedrørende pligten til udførelse af varmtvandsmålere i bestående flerbrugerejendomme.

Med vejledningen kommer der en nærmere forklaring af forudsætningen om rentabilitet. Man ser således på, hvor vidt udgifterne til installation og drift af varmtvandsmålerne i sin levetid kan dækkes af de forventede besparelser på varmtvands-regningen, når man overgår til individuel afregning.

Udgifter som kan medtages omfatter montering, målerens pris, kodning af fjernaflæsning samt årlige udgifter såsom vandregnskab og indhentning af fjernaflæste data. Hertil kommer den pligtige tekniske kontrol eller udskiftning maksimalt 6 år efter målerens opsætning.

Erfaringsmæssigt spares der ifølge Transport og Bygningsministeriet 20-25 pct. på det varme vand. Dette udspringer af, at den enkelte forbruger betaler for sit eget forbrug ved individuel afregning frem for at deltage i ejendommens forbrug efter en fast fordelingsnøgle såsom boligens areal.

Det oplyste skøn på 20-25% i forventet besparelse forekommer lavere end målerfirmaernes egne skøn. Det er således positivt med en klar og mere uvildig udmelding herom, hvilket Ejendomsforeningen netop efterlyste ved en direkte skrivelse af den 7. september 2015 til ministeriet medunderskrevet af BL, Danmarks Almene Boliger og EJL, Ejerlejlighedernes Landsforening.

Af vejledningen fremgår endvidere, at såfremt varmtvandsrørene er skjulte og der skal udføres demonterings-, nedbrydnings og genopretningsarbejder, har det formodningen imod sig, at arbejderne vil være rentable og dermed pligtige.

Uanset eventuelle meromkostninger til demontering og hultagning påhviler det bygningsejeren, at fremvise dokumentation for beregningen af rentabiliteten for de enkelte bolig- eller erhvervsenheder.

 

Bilag:

Vejledning til bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling.

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling.

Brev til Transport- og Bygningsministeriet

Artikler fra Bolius

 

Firmaguide

Juridisk vejledning

Firmaguiden er din indgang

til en liste af firmaer,

der har målrettet deres

ydelser til ejerforeninger

Søg i firmaguiden her

Kurser

Juridisk vejledning

EJL udbyder kurser i jura, drift og

administration omkring ejerforeninger

og emner der kan medvirke til

værdiforøgelse af foreningens ejendom,

såvel som den enkelte lejlighed.

Læs mere her

Juridisk Hotline

Den juridiske rådgivning

hjælper telefonisk vores

medlemmer med at afklare

små og store spørgsmål

Kontakt os

Nyheder

Nyheder pr mail

Få nyheder fra EJL på mail

Nyhedsbrev